Proiectul „Carnavalul Animalelor” prezintă publicului o personalitate extraordinară, un artist cu un parcurs incredibil.

CAMILLE SAINT-SAËNS (1835 - 1921)

Camille Saint-Saëns, circa 1880

Compozitorul romantic francez Camille Saint-Saëns poate fi considerat un adevărat model inspirațional, având în vedere modul în care a crescut și s-a dezvoltat – din copilărie și până a devenit adult.

Născut la Paris în 1835, Camille Saint-Saëns a crescut ca singurul copil în grija mamei și a mătușii sale. Darurile extraordinare, polivalente ale băiatului, cuprinzând muzică și artă, împreună cu științele naturii, matematica și limbile străine, deveniseră deja evidente de timpuriu. A învățat precoce să citească, traducea deja texte din latină și greacă la vârsta de șapte ani, rezolva probleme de algebră și fizică cu la fel de puțin efort.

La trei ani, familia sa a descoperit că avea auz absolut și că putea identifica melodii la pian. Mătușa lui a început să-l învețe noțiunile de bază ale pianului, iar la vârsta de șapte ani a început pregătirea formală la pian. Când avea 10 ani, a debutat în public și s-a oferit să cânte din memorie oricare dintre cele 32 de sonate pentru pian compuse de Ludwig van Beethoven.

La vârsta de 13 ani, Saint-Saëns a fost admis la Conservatorul din Paris, unde a studiat orga și compoziția. În această perioadă a câștigat o serie de premii pentru interpretare și a compus primele sale simfonii și concerte pentru pian.
Stilul de compoziție al lui Saint-Saëns a fost considerat conservator și, în cea mai mare parte, a urmat tradițiile muzicii clasice. Acest lucru l-a făcut să se deosebească de ceilalți compozitori cunoscuți din vremea sa, precum Claude Debussy, Ravel și Richard Wagner, care experimentau stiluri inovatoare de compoziție. Pe lângă muzică, Saint-Saëns era interesat de multe subiecte, inclusiv matematică, astrologie și poezie. A publicat o colecție de poezie numită „Ritmuri familiare”.

Cele mai cunoscute lucrări ale sale includ „Introducere și Rondo Capriccioso” (1863), Concertul nr. 2 pentru pian (1868), „Concertul nr. 1 pentru violoncel” (1872), „Dans macabru” (1874), opera „Samson și Dalila” (1877), „Concertul nr. 3 pentru vioară” (1880), Simfonia nr. 3” („Cu orgă”) (1886) și „Carnavalul animalelor” (1887).

La moartea sa (1921, în Alger) a lăsat în urmă peste 300 de lucrări scrise în aproape toate genurile muzicale.

Sursa: G. Henle Verlag, „Camille Saint-Saëns – a portrait for the 100th anniversary of his death”

CARNAVALUL ANIMALELOR

„Carnavalul Animalelor” este, în mod surprinzător, o lucrare prea puțin folosită în scopuri educative în România, comparativ cu nivelul de popularitate de care se bucură peste tot în lume. Camille Saint-Saëns a creat o lucrare care îi apropie pe copii de muzica și instrumentele clasice, deși trebuie subliniat faptul că această lucrare nu a fost dedicată copiilor – compozitorul francez a scris-o în joacă, într-un moment de relaxare, e adevărat; însă muzica nu este deloc una facilă, nu este un exercițiu pentru începători – ba chiar putem considera, fără să greșim, că este o lucrare provocatoare pentru muzicieni.

Considerată a fi una dintre cele mai cunoscute lucrări compuse de Camille Saint-Saëns, suita „Carnavalul Animalelor” este compusă pentru 10 instrumente și alcătuită din 14 mișcări, majoritatea dintre ele fiind dedicate unui animal anume. În compoziția sa, Saint-Saëns parodiază lucrări și compozitori celebri, precum Offenbach („Can-Can” din opereta „Orfeu în Infern”), Berlioz („Dansul Țăranilor” din „Damnațiunea lui Faust”) și chiar o lucrare ce îi aparține („Dans Macabru”). Temându-se că publicul nu îl va mai considera un compozitor serios după audierea suitei, a stipulat în testament ca lucrarea să nu fie publicată în timpul vieții sale – cu excepția celei de-a 13 mișcări, „Lebăda”.

Cele 14 mișcări ale „Carnavalului Animalelor” sunt:

1. Introducere și marșul regal al leului / Introduction et marche royale du lion
2. Găini și cocoși / Poules et coqs
3. Măgarii sălbatici: animale rapide / Hémiones (animaux véloces)
4. Broaște țestoase / Tortues
5. Elefantul / L’éléphant
6. Canguri / Kangourous
7. Acvariu / Aquarium
8. Personaje cu urechi lungi / Personnages à longues oreilles
9. Cucul în adâncul pădurii / Le coucou au fond des bois
10. Colivie / Volière
11. Pianiști / Pianistes
12. Fosile / Fossiles
13. Lebăda / Le cygne
14. Final / Final