PROIECTUL
Nominalizat la Premiile AFCN 2021 (categoria „Adresarea către publicul tânăr cu acces limitat la cultură”), „Carnavalul Animalelor” este un proiect cultural dedicat creației muzicale interpretative, prin susținerea unei producții inovatoare, educative, a lucrării cu același nume ce-i aparține compozitorului Camille Saint-Saëns.
Pentru punerea în scenă a cunoscutei suite muzicale, 10 tineri instrumentiști au colaborat cu 3 artiști vizuali: un regizor de animație / animator, respectiv 2 artiști video. În urma acestei colaborări am produs un scurt film (cu durata de aproximativ 25 minute), cu muzică și animație tradițională (teatrul umbrelor).
Proiectul susține educația artistică – prin 10 ateliere creative, derulate în școli primare și gimnaziale din zona rurală a județului Vâlcea.
Proiectul este educativ și din perspectiva muzicii – deoarece lucrarea „Carnavalul Animalelor” reprezintă pretextul perfect pentru prezentarea creativă, și în același timp jucăușă, a instrumentelor muzicale. Copiii fac cunoștință cu nu mai puțin de 10 instrumente și sonoritățile lor: pian, vioară, violă, violoncel, contrabas, flaut, flaut piccolo, clarinet, glockenspiel și xilofon.
În prima parte a atelierului, copiii vizionează filmul cu spectacolul muzical și de animație „Carnavalul Animalelor”, prin proiecții video. Proiecțiile sunt urmate de prezentarea unor instrumente muzicale tradiționale, pentru a înțelege diversitatea – dar și istoria – instrumentelor muzicale moderne.
Partea a doua este și activitatea cea mai așteptată a atelierului – în care copiii învață să construiască personaje-animale și să le mânuiască, prin tehnici specifice teatrului de umbre, în scurte scenete realizate împreună, folosind ca fundal sonor înregistrările muzicale realizate în proiect.
Nu în ultimul rând, „Carnavalul Animalelor” este un proiect acomodat la condițiile actuale de desfășurare a activităților culturale, respectiv de adresare a publicului. Spectacolul muzical-teatral este prezentat copiilor din zona rurală prin proiecții multimedia, în evenimente organizate în parteneriat direct cu școlile frecventate de aceștia; însă posibilitatea de adresare a publicului este mult mai mare – cu ajutorul acestui website și al paginilor noastre de facebook / instagram / youtube – prin care produsele culturale sunt accesibile tuturor.
„Carnavalul Animalelor” se bucură de sprijinul Universității Naționale de Muzică din București și al Radio România Muzical, cu ajutorul cărora producția muzicală a proiectului va beneficia de difuzare on-air și online, pe site-ul web și paginile social media, către publicul specific.
TEATRUL DE UMBRE
Suita „Carnavalul Animalelor” este atrăgătoare pentru copii și prin faptul că personajele sunt animale, ceea ce motivează abordarea vizuală a proiectului. Creativitatea pe care o presupune teatrul de umbre, prezentat în producția audio-vizuală, este încurajată apoi în cadrul atelierelor pentru copii, dezvoltând manualitatea, dezvoltarea motricității și lucrul în echipă – pe lângă informațiile pe care aceștia le primesc implicit (despre instrumentele muzicale, despre muzica clasică și despre teatrul umbrelor).
Teatrul umbrelor este cea mai veche formă de teatru de păpuși din lume, începuturile sale fiind acum mai bine de 2.000 de ani în China și India. Turcia și Grecia au, de asemenea, o istorie a „păpușarilor umbrelor”, unde piesele se bazează pe viața de zi cu zi și conțin multă veselie. În Europa de Vest, marionetele din umbră s-au bucurat de popularitate în anii 1800, când arta de a decupa siluete din hârtie era la modă. În 1926, păpușarul german de marionete de umbră, Lotte Reiniger, a realizat primul film de animație complet – „Aventurile prințului Achmed”. Ea a decupat manual frumoase siluete de personaje, puse în mișcare pe o masă de animație.
Marionetele contemporane pot fi realizate combinând o varietate de materiale, inclusiv hârtie, plastic, lemn, filtre de iluminat teatral colorate, pânză, pene, plante uscate sau obiecte găsite, de la eșarfe de mătase până la ustensile de bucătărie.
(după o prezentare a Oregon Shadow Theatre)
Preludiul cinematografiei
Potrivit lui Stephen Herbert, teatrul de umbre popular a evoluat neliniar în diapozitive proiectate și în cele din urmă în cinematografie. Principiul comun în aceste inovații a fost utilizarea creativă a luminii, a imaginilor și a unui ecran de proiecție. Potrivit lui Olive Cook, există multe paralele în dezvoltarea jocului de umbre și a cinematografiei moderne, cum ar fi utilizarea muzicii, vocii, încercările de a introduce culori și popularitatea de masă.
(via wikipedia)
ECHIPA
Echipa proiectului este formată din artiști și specialiști extraordinari: Roxana Ioana Cîrciu, Andrei Gologan – pian, Valentin Șerban, Andrei Stanciu – vioară, Alexandru Spînu – violă, Izabela Ghergu – violoncel, Vlad Rațiu – contrabas, Diana Nedelea – flaut, Sebastian Antoneac – clarinet, Irina Rădulescu – xilofon, glockenspiel; Adrian Buciu – coordonator muzical; Florin Tudor – regizor muzical; Andrei Barbu – inginer de sunet; Beatrice Iordan – scenariu, regie și animație spectacol, coordonator ateliere; Florin Ghenade – regie video; Irinel Cîrlanaru – DOP, camera, editare, colour grading; Czernak Attila – acordor; Florin Iordan – muzician, coordonator ateliere; Daniel Ivașcu – graphic design, web design, proiecții video ateliere; Adelina Mariș – comunicare; Alina Ștefănescu – coordonator local ateliere școlare; Oana Ivașcu – producător și manager de proiect.